QLL Kvantum Nyelvtanulás

Erdélyi S. Gábor írása

Szimu

Makara György megtalált (feltalált) egy új nyelvtanulási koncepciót. S most "felfedi sikerei titkát". Idáig vezető kutatásaiban az alapkérdésekig kellett viszszamennie: mi a nyelv, mi a beszéd, a viselkedés, az emlékezés, a memória. S mivel minden kérdés továbbiakat szült, csakhamar a biológia, a pszichológia, az etológia, az anatómia, a fizika, a biokémia, a genetika, a nyelvfilozófia területére kellett beleásnia magát.

Mivel a szerző eredetileg mérnök, szakmájának szabályai szerint modellekben próbálja vizsgálni a megoldandókat. Kötetében létre is hoz egy biokomputert, Szimut, a címszereplőt. Ez a "bontási anyagokból" összeszerelt élőlény-szimulátor alkalmas arra, hogy róla gondolkozva Makara feltegye mindazokat a kérdéseket, amelyekre a különböző tudományterületeknek lenne illetékességük válaszolni. Akad köztük számtalan, amire ma még nincs felelet. Szimu alkotóját ez nem keseríti el: tudomásul veszi a kérdőjeleket is, és meg-meglep egy-egy őszinte vallomással: "bárcsak tudnám, miért van ez így."

A könyv igen nagy műveltségi anyaggal dolgozik, amelynek elemeit bevallottan a szerző intuíciója építi össze. A cél sem valamiféle tudományos enciklopédizmus, hanem gyakorlatias: annak kutatása, mi hogyan működik, vagy mi miért nem működik. Makara megfogalmazza: "a mérnök a valóságot egyszerűsített modellre cseréli, és addig megy el az egyszerűsítésben, amíg valamilyen megnyugtató megoldásra nem jut." 

Ebben a vállaltan és szórakoztatóan szubjektív szellemi kalandban ott a szerző gyerekkori élményvilága csakúgy, mint egy nyílt levél Charles Darwin úrhoz, akinek új jelentkezése igencsak aktuális volna.

Makara nem hisz a "kérem, nekem nincs nyelvtehetségem" típusú kifogásokban, a nyelvtanítás, -tanulás jelenlegi elveiben és gyakorlatában, hisz viszont a szövegfelismeréses, ráismeréses beszédértésben és tanulásban, az agy és a test együttmozgásainak ösztönös és racionalizálható folyamataiban.

Szimuban még óriási lehetőségek vannak, véli a szerző, s bár azt írja az utolsó fejezet alá, hogy "vége", azért nem gondolja komolyan. A perspektívák némelyikét maga is tudományos-fantasztikusnak minősíti. (Kiadta a Relaxa Kft.)

© 2019 Minden jog fenntartva! Relaxa Kft., Budapest