QLL Kvantum Nyelvtanulás

Rólunk írták

MOZGÓ-SZÓTÁR - Autófórum - 2002.06.15

Egy gépkocsiban sok mindent lehet csinálni: egyesek esznek-isznak, dohányoznak, telefonálnak, zenét, híreket hallgatnak, az egyik most futó reklám pedig arra biztatja az ifjú párokat, ne máshol, hanem az általuk forgalmazott autóban szerelmeskedjenek.
Mindenkinek szíve joga, mit tesz saját autójában, de tény: egy gépkocsivezető számtalanszor cselekszik szinte automatikusan vezetés közben. Mindez azért érdekes, mert a legújabb felmérések szerint sok időt, energiát takarít meg az, aki vezetés közben hasznosan tölti az időt, nevezetesen: nyelvet gyakorol, illetve tanul.

Való igaz, erről még megoszlanak a vélemények, de dr. Makara György, a Relaxa Kft. ügyvezetője tapasztalataira hivatkozva érvel a Villám-módszer hatékonysága mellett. Mielőtt azonban a kiváló fejlesztő elmondaná érveit, álljon itt egy autós szakember, Hajmási Béla oktató véleménye is az érintett kérdésről:

- Bevallom, a hagyományos nyelvtanulás híve vagyok. De nem kizárt, hogy az autóban is tanulhatunk nyelvet. A volán mögött ülő ugyanis tucatnyi dolgot automatikusan cselekszik. Gondoljunk csak arra: amikor vezetünk, beszélgetünk, rádiót hallgatunk, s közben látszólag nem is figyeljük az utat, de ha kell, lassítunk az előttünk haladó autó mögött. És hát nem feledjük: ha vezetés közben a rádióban többször hallunk egy dalt vagy egy hírt, azt előbb-utóbb megjegyezzük, pedig nem is az a célunk.

- Dr. Makara György valósággal megreformálta a hazai nyelvoktatást sajátos elképzeléseivel, módszereivel. – A gépkocsivezetés sztereotíp tevékenység, a vezető csak a számára fontos dolgokra figyel, a váratlan dolgokra viszont automatikusan és azonnal, minden egyéb mást félredobva cselekszik – mondja. – Aki beszélget vezetés közben, képes megosztott figyelemmel több dologra is figyelni, és az adott pillanatban súlyozni a tennivalót.

- Nincs-e olyan veszély, hogy miközben valaki nyelvkazettát hallgat, később reagál az úton történtekre, mint egyébként tenné?

– Biztos, hogy nem, mert a központi idegrendszerünk úgy van berendezve, hogy az agy előre számol azzal, mi a cselekmények várható röppályája. Így ha valami váratlant észlel, azonnal mindent elereszt, és csak arra az egy, kiemelten fontos dologra reagál, amire kell neki. Haladéktalanul be kell azonosítania az eseményt és annak várható kimenetét, hogy dönthessen. Ezt nevezik reakcióidőnek. Igazolja ezt az a tény is, hogy ha van mire figyelni, akkor nem alszunk el.

- Így viszont előfordulhat, hogy bizonyos időközönként, amikor a vezetési tennivalók elsődlegesek, meg sem halljuk, mit hangzik el a nyelvleckében.

- Ez természetes. Hiszen ekkor az agyunknak az a dolga, hogy százszázalékosan vezetővé váljunk. De ez normál forgalomban egy óra alatt csak négyszer-ötször fordul elő néhány másodpercre. Ritka az, amikor folyamatosan stressz alatt kell vezetnünk.

- Ön szerint mikor és hogyan tanácsos nyelvkazettát hallgatni autóban?

- Mindenkinek tudnia kell, hogy saját napi elfoglaltságai mennyire kötik le gondolatait. Aki például fontos tárgyalásra indul, vagy más problémája foglalkoztatja, az akkor ne nyelvleckéket hallgasson, hiszen amúgy sem fogja fel, amit hall! De ha csak egyik helyről a másikra autózunk, vagy vidékre megyünk és már rutinos autóvezetőknek számítunk, nyugodtan kihasználhatjuk ezt az időt a megosztott figyelmű nyelvtanulásra, egy nyelvkazetta hallgatásával.

- Milyen szintre lehet eljutni azzal, ha valaki vezetés közben tanul nyelvet?

- Bátyám abszolút nulláról indulva kezdett vezetés közben a német tananyag hallgatásába. Egy év alatt munkába menet és jövet végighallgatta a tizennégy kötetnyi tananyagot, úgy hogy a könyvet ki sem nyitotta. Ennek eredményeként ma németül is ért, ha kell társalog is.

-Nem tart attól, hogy ha az ön által javasolt módszert sokan követik, több lesz a baleset?

-Biztos vagyok benne, hogy nem! Gondoljunk csak arra, mi mindent csinál a gépkocsivezető vezetés közben. Még olykor az is belefér, hogy a váltóról eltévedjen a férfiember keze, ha mellette egy csinos hölgy ül. Mondjuk: ehhez képest a kazettahallgatás lényegesen kisebb figyelemelvonással jár…, igaz, nem is nyújt hasonló pillanatnyi örömöket.

© 2019 Minden jog fenntartva! Relaxa Kft., Budapest