QLL Kvantum Nyelvtanulás

Színes RTV lapból:

MAKARA GYÖRGY: SZIMU

Nem szeretném eltúlozni e rovat szerepét, de roppant nagy a felelősségem atekintetben, hogy mit ajánlok illetve mit nem ajánlok elolvasásra. Én ugyanis hétről hétre pénzt veszek ki az emberek zsebéből. ?merthogy az olvasók visszajelzéseiből, a könyvkereskedők „felméréseiből“ tudom: sokan az ajánló kritikáim alapján csábulnak könyvvásárlásra. Gyakran gyötör a kétely: vajon ami számomra értékes, az elnyeri-e az olvasók többségének is a tetszését. Nem mondják-e felmenőimet emlegetve: na, ezt a könyvet is kár volt megvenni...

Ezt a fajta bizonytalanságot élem át kissé most is, amikor az elsőkönyves szerző, a 63 éves Makara György Szimu című kötetére hívom fel a figyelmet. Nem csak a cím (Szimu = szimulátor) különös és meghökkentő, hanem de könyv műfaja, tartalma és mondanivalója is. Egy több évtizedes gyakorlattal rendelkező „haladó“ mérnök kezdő szépíróként papírra, pontosabban számítógépbe vetette szellemességgel, humorral fűszerezett elmélkedését, áhá-élmény az általa tizenhat éven át kutatott és fejlesztett, a megszokottól, a hivatalostól teljesen eltérő idegen nyelv tanulási-tanítási technológiáról. A mű bizarrságát, unikális jellegét még csak tovább növeli, hogy a szerző nem nyelvtanár, legalábbis nincs róla papírja. Van viszont egy becsülendő rögeszméje: az idegen nyelvek eddigi, tehát jelenlegi elsajátítási és tanítási módszere nem hatásos, nem eredményes. A tanulók nagy többsége csak látszatnyelvtudással rendelkezik az intenzív nyelvtanfolyamok elvégzése után is. Makara György megszállottan hisz az általa megreformált, új alapokra helyezett nyelvtanulási metodikában. Könyve végül is arról szól, miként jutott el a változtatás szükségszerűségének felismeréséig. Ne gondoljon az olvasó éjszakákon átívelő tudósi töprengésre, feltalálói révületre. Makara nem tett egyebet, mint gondolkodó emberként, gyermeki kíváncsisággal rácsodálkozott a világra. Ezt a rácsodálkozást, (amely ebben az esetben rendkívül izgalmas szellemi kalandozás) osztja meg velünk élményt adóan, amikor a kulturális és genetikus átörökítéstől a viselkedés, az emlékezés, a felejtés, az előrelátás, a figyelem, a gondolkodás, a képzelet, az alvás, az álmodás evidens és titokzatos mibenlétén át eljut a nyelv tanulásának és tanításának újszerű, de meglepően egyszerű, hétköznapi szisztémájáig.

A cikk elején említett bizonytalanságom máris múlóban van, ha például a Mindentudás egyetemének váratlan nagy sikerére gondolok. Az értékes, a valódi tudásnak, az újszerű gondolatoknak kezd becsülete lenni, újra van fogadtatása. Miért ne lehetne a hónap bestsellere a Szimu? (Relaxa kft.)
Erős Zoltán

Vissza | Mit írt róla Popper Péter? | Mit a Modern Nyelvoktatás szakfolyóirat? | Mit a "SuliNet" könyvajánlója? | Mit a "168 óra"? | Mit az "Üzleti hét"?

Könyv megrendelése itt

© 2019 Minden jog fenntartva! Relaxa Kft., Budapest