QLL Kvantum Nyelvtanulás
Az Üzleti hét c. lapból:

A pók álma

Makara Györgyről, illetve az általa megalkotott villám nyelvtanulási módszerről igen sok pro és kontra véleményt lehet hallani manapság. Ez év elején lapunkban is olvashattak egy vele készült interjút, amely igen vegyes érzelmeket váltott ki olvasóinkból: volt aki sarlatánnak, míg más meg nem értett, vagy ami rosszabb, elnyomott zseninek titulálta. Úgy hiszem, nem az én tisztem dönteni e kérdésben, így most maradjunk rovatunk keretein belül, azaz annál a könyvnél, melyet nevezett szerző írt a közelmúltban.

A Szimu című alkotás első pillanatra valamiféle tudományos ismeretterjesztőnek tűnik, ám ha jobban beleolvasunk, könnyen beláthatjuk, hogy olyan felvetéseket és szemléletmódokat tár elénk, melyre a szerző - saját bevallása szerint - az idegen nyelvek tanításának megreformálása során jutott. Így igen érdekes eszmefuttatásokra lelhetünk a búgócsiga és a föld párhuzamos tulajdonságairól, a broméliák sarjhozási készségéről, a találkozó párhuzamosokrólvagy a fák keresztirányú energiarendszeréről.
Ugyancsak továbbgondolásra - bár ebben az esetben a továbbjátszásra szó helyénvalóbb lenne - érdemes az a felvetés, hogy van-e a fa ágára leszálló madárnak, vagy a zsákmányra leső póknak képzelete? Mert ha igaz az állítás, hogy az ember génállományának több mint kilencvenöt százaléka gyakorlatilag egyezik a majmok, kutyák vagy az elefántok génállományával, akkor bátran kizárható, hogy ez a minimális különbség a képzeletet és a gondolatot csak nekünk engedélyezi. S innen már csak egy lépés az a gondolat, hogy eddigi kísérleteink az állatok szóra bírására nem az ő értelmetlenségükön, hanem a mi rossz nyelvtanítási képességeinken bukott meg…
L.M.A.

Vissza | Mit írt róla Popper Péter? | Mit a Modern Nyelvoktatás szakfolyóirat? | Mit a "SuliNet" könyvajánlója? | Mit a "168 óra"? | Mit a Színes RTV?

Könyv megrendelése itt

© 2019 Minden jog fenntartva! Relaxa Kft., Budapest