Gyakran Ismételt Kérdések

A Tangó programmal kapcsolatban:

Problémám van a Tangó telepítésével, illetve a hardverkulccsal. Mit
tegyek?

A Relaxa Hardverkulcs ránézésre egy egyszerű pendrive-hoz
hasonlít, de valójában egy mini-számítógép található benne, amely a
Tangó program működésében aktívan részt vesz. A kulcsnak a bedugás után
szüksége van egy pár másodpercre a beinduláshoz, és a program futása
közben is folyamatosan a gépben kell lennie. A beüzemeléséhez pedig egy
ún. illesztőprogramot (más néven vezérlőprogramot) kell telepíteni a
Windows-ra, hogy a kulcs képes legyen kommunikálni a Tangóval.

A Tangó beüzemeléséhez első lépésként minden esetben telepítse fel a lemezről magát a programot! A Tangó telepítő előtelepíti a hardverkulcshoz szükséges illesztőprogramot is, és Windows 10 rendszereken általában nincs is más tennivaló, a kulcs az első bedugáskor automatikusan beüzemeli magát (kb. egy perc alatt). Erről a Windows egy kis üzenetben tájékoztatni fogja a jobb alsó sarokban: „A Relaxa Hardverkulcs telepítése sikeresen megtörtént”.

Egyes esetekben ez nem történik meg automatikusan, és a hardverkulcs bedugásakor a rendszer rákérdez, hogy mit tegyen, illetve üzenetet küld, hogy „az eszköz telepítése sikertelen”. Ilyenkor a teendők a következők:

 1. Nyissa meg a Windows Eszközkezelőt. Windows 8 és 10 rendszerek esetén ezt a Windows és az X billentyűk együttes lenyomásával megjelenő menüben találja. Windows 7 esetén Klikkeljen a Start menüre, ezen belül a Vezérlőpultra, majd a „Hardver és hang”-ra, ezután az Eszközkezelőre.
 2. Az Eszközkezelőben jobb oldalon látni fog egy kiugró sort “Relaxa Hardverkulcs” néven, rajta egy sárga felkiáltójellel. Ezt a sort válassza ki, majd nyomjon rajta egy jobb egérgombot, és válassza az “illesztőprogram frissítése” menüpontot.
 3. Amikor a gép rákérdez a telepítés módjára, válassza a “Manuális telepítés” módot.
 4. A következő ablakban kattintson a „Tallózás” gombra, és válassza ki a telepítő lemezről (vagy pendrive-ról) a „hwkulcs-driver_aláírt” nevű mappát, majd nyomjon „Tovább”-ot.
 5. A megjelenő figyelmeztető üzenetnél kattintson a „Telepítés”-re.
 6. A sikeres telepítés után a program általában azonnal futtatható. Ha mégsem, akkor húzza ki a kulcsot, indítsa újra a gépet, újraindulás után dugja vissza, és ekkor már indulni fog.

Windows 7 illetve régebbi rendszerek esetén a fenti „aláírt” vezérlőprogram – általunk is ismeretlen okból – hibát jelez a telepítésekor. Ilyenkor használja a másik, „aláíratlan” vezérlőprogramot, amelyet szintén a lemezen talál. Ebben az esetben a Windows a telepítéskor figyelmeztetni fogja, hogy a vezérlőprogram nem ment át a Microsoft tesztjén. Itt a telepítést nyugodtan folytathatja.

Amennyiben a telepítő lemezén (vagy pendrive-on) nincsen „aláírt” vezérlőprogram, akkor töltse azt le innen: http://relaxa.hu/download/hwkulcs-driver_signed.zip. A letöltött fájlt másolja be a C:\Relaxa mappába, és ott csomagolja ki (jobb klikk, kibontás ide). A lemezen (pendrive-on) lévő „hwkulcs-driver” nevű vezérlőprogram értelemszerűen az aláíratlan változat.

Korábbi sikertelen telepítések után előfordulhat, hogy a 4. pont után azt írja ki a gép, hogy már telepítve van a megfelelő illesztőprogram (és így nem hajlandó az újat feltelepíteni). Ilyenkor először le kell törölni a régit. Ehhez ugyanott az eszközkezelőben a 2-es pontnál a jobb klikk után az “illesztőprogram eltávolítása” menüpontot válassza, és a megjelenő ablakban jelölje ki a “törölje le az eszköz illesztőprogramját” menüpontot. A kulcsot ezután húzza ki, 10 másodperc után dugja vissza. Ekkor egy idő után a gép meg fogja kérdezni, hogy mit tegyen a kulccsal, ekkor a 3-as ponttól tudja folytatni a telepítést.

Kérjük, jelezzen vissza nekünk, hogy a fentieket követve Önnél is sikeres volt-e a telepítés!
Kérdés, elakadás esetén keressen bennünket elérhetőségeinken!

A Tangó programjuk is használható relaxációs nyelvtanulásra?

Igen. Korábban két helyen
is tanítottak – nem légzés-visszacsatolásos, hanem történetesen EEG-s
relaxációs technikával – a mi VillámTananyagaink digitális verzióival,
ill. angolt a VillámAngol Tangó programmal.

Mik a Tangó hardver és szoftver követelményei?
 • Pentium 3-as, vagy annál jobb kategóriájú PC (vagyis bármelyik,
  ami nem idősebb 20 évesnél)
 • Intel vagy AMD processzor
 • Windows 2000, XP, Vista, 7, 8, 10 operációs rendszer <br>
  (de Linux ill. Mac OS alatt is sikerrel futtatható, WINE,
  VirtualBox, ill. Paralells Desktop segítségével)
 • DVD meghajtó (csak a telepítéshez, de pendrive-val kiváltható)
 • 2 GB merevlemez tárhely (a VillámAngol Tangó Maxi esetén)
 • Minimum 1024×768 felbontású monitor (1024×600 is megfelel)
 • USB csatlakozó a hardverkulcsnak
 • Hangszóró, hangfal, vagy fülhallgató.
Futtatható-e a Tangó program Macintosh illetve Linux rendszereken?

Igen! Ehhez mindössze egy virtuális gépre és egy Windows licencre van szükség. Javasoljuk a VirtualBox nevű virtuális gép szoftver használatát, ez mindkét platformra elérhető, és otthoni használatra teljesen ingyenes. A virtuális gép telepítéséhez szükség esetén segítséget is nyújtunk, azonban a Windows licenct nem tudjuk biztosítani. A Windows lehet régi verzió is (lásd hardver követelmények), ez nem jelent biztonsági kockázatot, hiszen teljesen elszigetelhető a gazdagéptől és az internettől is.

Kételyek:

Nyelvtani magyarázatok, ismeretek nélkül vajon valóban lehet idegen
nyelvet megtanulni?

Beszédet megérteni és folyékonyan beszélni így lehet
jobban. Anyanyelvét is mindenki úgy sajátította el!

Írni, egyik nyelvről a másikra fordítani? Műfordítást, szakfordítást készíteni? Itt már jól jöhet – később – a nyelvi-, nyelvtani tudatosság is.

Kiképzett VillámNyelvtanároktól nem egyszer hallottuk:
“De szeretném látni, hogy valaki így pl. egy feltételes mondatot helyesen megfogalmaz. De hogy tudhatom meg, ha nem is kérdezhetek, feleltethetek az órán?”
És aztán láss csodát: ugyanezek a tanárok a módszer szerinti, 30-40 órányi tanítási gyakorlattal már visszajelezték, hogy “Semmi probléma, minden világos!”

Szótanulásra soha nem kerül sor?

A nyelvtanulás kezdeti szakaszaiban a cél az, hogy valaki minél előbb jól tudjon bánni egy minimális szókinccsel. Ezt szolgálja a tananyag felépítése, és a nyelvi zsonglőriskola.

Az idegen nyelvi szókincs bővítése különben egy életen át tart. A nyelv természetes használata közben is találkozunk új szavakkal, és az érdeklődési körhöz, vagy valamilyen feladat végzéséhez tartozó szókincset pedig hasznos lehet célzottan – akkor is lehetőleg kifejezésekbe, mondatokba ágyazottan – megtanulni.

Mi a helyzet a szaknyelv elsajátításával?

Aki saját szakmájának szaknyelvét kívánja elsajátítani, az a nyelv használatán keresztül a szakkifejezéseket jobban fogja érteni, ismerni, mint nyelvtanárai.

Akinek szakmai ismeretek nélkül kell szaknyelvi ismeretekre szert tenni, annak nem marad más hátra, mint az értelmező szótárak, a kétnyelvű szótárak, és szókincs-bővítő, és ellenőrző programok használata.

Az audio hanganyagok használatával kapcsolatos
kérdések:

Honnan kapta nevét a Villám®-módszer?

Ez a “Nyelvtanulás a megértés Villámfényében”
módszer-elnevezésre, a megértés megvilágosodásszerű élményére utal.

Kizárólag a hanganyagok hallgatásával is meg lehet tanulni beszélni?

Igen. Ám az írás, olvasás és nyelvileg helyes fogalmazás elsajátításához a hétlépcsős tanulás többi 6 eleme is ajánlott.

Valóban meg lehet tanulni a hanganyagok autózás közbeni hallgatásával
egy nyelvet? Akár egy középfokú nyelvvizsga szintjén is?
 • A szóbeli B2 középfokú nyelvvizsga szintjén sokaknak sikerült. Volt olyan tanulónk, – lásd Rekordok részben -, aki bizonyára rutinos vezető volt, és szinte csak autózás közben tanulta a nyelvet. Először az angol, majd a német középfokú szóbeli nyelvvizsgát tette így le a Rigó utcai Origó nyelvvizsga rendszerben.
 • Írásbeli nyelvvizsgára való felkészüléshez a könyvet is ki kell nyitni, de autózás közben ez nem tanácsos.
Évek óta hallgatom a hanganyagokat. Szinte már kívülről tudom a szövegüket, de úgy érzem, mégsem tudnék megszólalni, társalogni. Mit tegyek?
 • Beszélni, beszédrutint szerezni csupán hallgatással nem lehet, de ne aggódjon! A megszerzett nyelvismeret könnyen aktivizálható.
 • Elsőként egy ingyenes szintfelmérésre és személyes tanácsadásra hívnám nyelviskolánkba.
 • Tanácsaink között bizonyára szerepelni fog a VillámExpressz beszéltető tréning és egy Társalgási tréning is.
Milyen tanulási iramot válasszak magamnak?
 • Tudsz napi 4–8 órát tanulással tölteni? 
 • Heti két-három nap áll rendelkezésedre?
 • Netán csak a hétvégeken jut rá időd, energiád?
 • Az sem baj, ha csak egyéb tevékenységeid – autózás, mosogatás, barkácsolás, kutyasétáltatás, pihenés stb. – közben tudsz a VillámTananyagokra időt szakítani!
Szabad autóvezetés közben hallgatni a hanganyagokat?

Igen, de csak rutinos vezetőknek.

Mit neveznek Önök “használható” nyelvtudásnak?

Már a nyelvtudás minimumát: amikor nem szabályokkal, nyelvtani magyarázatokkal felvértezve meredsz némán az idegen nyelvű beszédpartneredre, hanem érted, és reagálsz, válaszolsz neki.

Alvás közben szeretnék nyelvet tanulni. Lehet-e?

Felejtsd el! Éjszaka aludni kell, hogy a felhalmozódott tapasztalat tudássá rendeződjön a fejedben.

Milyen tanulási stratégiát válasszak magamnak?
 • Ahány ember, annyiféle elme, annyi tanulási stratégia. Találj rá a sajátodra!
 • Gondold át céljaid és időbeosztásod is!
 • Mindenképpen gondold át, hogy hová akarsz eljutni! A nyelv hozzávetőleges vagy alapos ismeretéhez? Csak beszédkészséghez vagy íráskészséghez is? Elég egy praktikus nyelvtudás magánéletedhez, utazásaidhoz? Időzített tudásra van szükséged? Vizsgabizonyítványra? Professzionális szintre törsz? Fordító, tolmács akarsz lenni?

A tananyagainkra, relaxációs tanulási technikára, régi készülékeinkre vonatkozó kérdések:

A régi Relaxa tananyagok – hangkazettás tananyagok pl. – mennyiben egyeznek meg a mostani audio hanganyagokkal és a Tangó program anyagával?

Általában az azonos kötetek – pl. az Angol Idioms, a VillámAngol Idioms, és a Tangó Idioms részének főszövegei azonosak, a szövegváltozatok száma bővülhetett, a nyelvi zsonglőrködés anyaga pedig kizárólag a Tangó programban szerepel.

A régi Relaxa hangkazettás tananyagokat becserélhetjük-e az új anyagokra?

A kazetták forgalmazásának beszüntetése előtt voltak csereakcióink, azonban manapság ilyesmivel nem foglalkozunk. Ha az Ön által megvásárolt tartalmat szeretné új digitális változatban megszerezni, keressen meg bennünket, hogy egy méltányos ajánlatot tehessünk Önnek.

Még a kezdetekben vásároltam Önöktől Relaxomat készüléket, és hozzá a régi tananyagokat. Használhatom-e ezeket és hogyan használjam a jelenlegi tananyagokkal?

A régi 10 évnél régebbi tananyagokat nagy valószínűséggel érdemes a bővített VillámTananyagokra cserélni.

A relaxációs nyelvtanulási módszer és a VillámTananyag ma is összepárosítható, és az aktív éber és a relaxált állapotban folyó nyelvtanulás előnyösen is kombinálható. Így a régi Relaxomat és RelaxMaster készülékeinkkel a teljes audio tananyag-repertoárunk hasznosan hallgatható.

Ugye, kell a tanuláshoz „az a bizonyos relaxációs készülék” is?

Nem! A villám-rekordok nélküle születtek!

A gyakorló hanganyagokat a RelaxMaster készülékünkkel is hallgathatják, és sokak számára a tanulás így eredményesebb.

Vannak-e Önöknek nyelvtanulási tanácsaik?
 • Egyéni nyelvtanulás? Igen. A VillámTananyag kétnyelvű. Megértéséhez nem kell segítség. Bárki választhatja tehát az egyéni nyelvtanulást tanulási útmutatónk szerint. Elfoglalt embereknek – külön időráfordítás nélkül is, akár autóvezetés vagy krumplipucolás közben – módot ad az egyéni nyelvtanulásra is.
 • Tanfolyami? A tanfolyam választása esetén módszerünkkel elegendő, ha az ott töltött időben aktívan részt veszel a csoportmunkában. Nem kell szótárazni, magolni, leckét írni; nem kell megszólalni, amíg nem tudsz. Nem kell soha mások előtt felelni; nincs kikérdezés, nincs számonkérés.Nincs leégés! Mindenki halad a maga tempójában; nem lehet lemaradni.
 • Vagy az egyéni és a tanfolyami nyelvtanulás kombinációja?! Az egyéni nyelvtanulást érdemes a VillámExpressz tréningekkel és a társalgási tréningekkel kombinálni. A tanfolyami nyelvtanulást pedig az hanganyagokkal és a Tangó programmal való egyéni tanulással. A kombi tanulás a leghatékonyabb, a legeredményesebb.
 • Idő, idő, idő! Honnan vegyek hozzá? Próbáld meg átcsoportosítani feladataid! Keresd meg azokat a naponta ismétlődő tevékenységeket – közlekedés, edzés, vasalás, főzés stb. -, amelyekhez hozzákapcsolható pl. a hanganyagok hallgatása! A Tangó program különféle lejátszási tevékenységei is hallgatnatók úgy, hogy közben nem ülsz a gép előtt, nem nézed folyton a monitort.
 • Tedd szokássá a mindennapos nyelvtanulást! Bizonyos ideig minden nap foglalkozz a tananyaggal. Még ha csak 10–15 perce jut is rá. Így előbb-utóbb szinte hiányozni fog, ha egy-egy nap kimarad ez az életedből.
 • Alakítsd ki nyelvtanuló kuckódat! Akár kis átrendezés árán is keresd meg otthon azt a helyet, ahol elhelyezheted a tananyagot, a lejátszó készüléket, papírt és írószereket, és legyen a közelben egy kényelmes ülőhely is. Így csak le kell ülni, és minden kéznél van.
 • Bízz Önmagadban, bízz a sikerben! Még akkor is, ha megannyi kudarcélményed volt már a nyelvtanulással! Ezzel a módszerrel nem nehéz a nyelvtanulás. Időt kell rászánni és kitartani
Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
0
Kérdése van?  X
  Kérdése van?