Makara György: A Kvantum nyelvtanulás felfedezése

5900 Ft

QLL – Quantum Language Learning
Cérna fűzött, keménytáblás kötés (172 oldal, Relaxa Kft., 2016.)
Amíg a készlet tart!

Leírás

Makara György:
A KVANTUM NYELVTANULÁS FELFEDEZÉSE
QLL Quantum Language Learning

Terjedelem: 172 oldal, Kiadó: Relaxa Kft.Budapest, 2017

Keménytáblás kötésben, cérna fűzött kivitelben.
(A könyvkereskedelemben már elfogyott. A nyelviskolánkban ill. internetes rendeléssel kapható, amíg a készlet tart.)

A könyv műfaja formabontóan kettős: – népszerű, tudományos összefoglalás egy több évtizedes kutatás-fejlesztésről, egy felfedezésről, és a rájuk épülő nyelvoktatási rendszerről. Másfelől memoár a módszer kialakulásáról, alkalmazásának sikeréről, néhány kudarcáról.

Jó hir: nem kell se nyelvtant tanítani, tanulni, se szavakat és nyelvlecke szövegeket bebiflázni Makara György módszerében. És annak, aki még nem tud, nem beszélni, hanem először érteni kell az idegen nyelven. A beszéd ráér, amikor már az elemi nyelvismeret birtokába jutott.  És addig? – rengeteg, anyanyelvi kiejtésű, megértett szöveggel kell találkoznia, ezeket kimondania, rekonstruálnia, módosítania. Így tud beletanulni az idegen nyelvbe. Hasonlóan ahhoz, ahogy azt az anyanyelve megismerésekor tette. A nyelvtani rátekintés és a szókincs növelés ezutánra marad.

Meghökkentő gondolatok ezek, melyek – ha nyitottak vagyunk rá – mindenestől megváltoztathatják a beszélt nyelvvel és az idegennyelv-ismerettel kapcsolatos gondolkozásunkat, és egyszer talán a nyelvoktatást is.

Hogy mik a kvantum nyelvtanulás lényegi elemei?
Megtudja, ha elolvassa ezt a fontos művet! A nyelvtanulásban szinte mindenki érintett. Az eredményessége nemcsak egyéni vagy közösségi, de globális szinten is fontos. Ideje a járhatatlan utakról a valóban járhatóra térni – a nyelvoktatásban feltétlenűl! Magunkért, gyermekeinkért, egy élhetőbb, érthetőbb világért.

Vekerdi Tamás véleménye a könyvről:

Legszívesebben azt írnám:
nem kell a „nyelvtan”. Nem a „nyelvtan” kell!
Hallgass és beszélj! Igen, először csak hallgass, de aztán vesd rá magad a beszédáradat hömpölygő hullármaira – hiszen érted a mondatot, mert magyarul épp most hallottad! –, érezni fogod: sodornak!
Akarj mondani valamit, akard magad – kézzel-lábbal is – megértetni… Nem baj, ha hibázol! Nem baj, ha tévedsz! Valahogy átmegy – ha szereted, amit mondasz, ha szereted, akihez beszélsz, ha az érzelem (és az öröm!) hullámai is sodorják. Beszélj!
A nyelv kisebb-nagyobb egységei maguk „visznek”, tanítanak.
A kvantumok. Hangzás, ritmus, dallam – érzékelés, testi átélés…

És néhány mondat a szerzőről:

Budapesten, 1940-ben született. Gépészmérnök, kutató, fejlesztő, feltaláló, a műszaki tudományok kandidátusa. 1986 óta a nyelvoktatás fejlesztésével és a kapcsolódó tudományokkal foglalkozik. Tulajdonos vezetője a Relaxa Kft-nek. Megalkotója a „Nyelvtanulás a megértés Villámfényében” módszernek. A hozzá vezető pszichológiai, filozófiai felismeréseit „Szimu, avagy gyermeki kíváncsisággal a Világról” című könyvében jelentette meg (2003), és innen jutott el a szerző a kvantum nyelvtanulás felfedezéséig.Egy szakmai könyvismertető összegfoglalója:

Összegzésül: Makara György egy negyedszázados, sikerekkel és kudarcokkal megtűzdelt küzdelmet oszt meg az olvasókkal. Példát mutat a tudományos igényességben, a kreativitásban, a merészségben, az elszántságban és a saját maga által létrehozott értékről való meggyőződésében. Módszerének köszönhetően több százan váltak sikeressé a különböző nyelvek tanulásában, köztük olyanok is, akik a hagyományos módszerekkel nem boldogultak. A Villám nyelvtanulás során a tanuló jól érzi magát, ezáltal motiválttá válik. S mint tudjuk, a leghatékonyabb tényező a motiváció. Hát ezért (is) lenne szükség ennek a módszernek a szélesebb támogatására a magyarországi nyelvoktatásban.

Navracsics Judit
Pannon Egyetem Magyar és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet